Europarlamentarii sunt ingrijorati de modul cum trateaza senatorii si deputatii lupta anticoruptie. Chiar daca Raportul de tara din mai va fi favorabil, unele membre UE isi vor manifesta nemultumirea, cerând un nou raport la sfârsitul anului.
Oficialii europeni atrag atentia ca s-au saturat de lipsa de vointa pe care Parlamentul României o arata de fiecare data când trebuie sa adopte legi impotriva coruptiei la nivel inalt. Si ne avertizeaza ca amânarea aderarii este inca posibila. Semnalele venite din partea opiniei publice europene sunt la fel de critice. Politicienii români nu par insa deranjati de aceste semnale. Asa cum aratam si in urma cu câteva zile, ei spun ca nu au gresit cu nimic, iar presa straina exagereaza intentionat. Reprezentanti ai grupului PPE revin asupra ideii ca anul 2008 este un termen mult mai realist pentru aderarea României, având in vedere dificultatea reflectata in ultimul timp de a curata un sistem corupt si deosebit de rezistent la aplicarea legii. „Câteva din statele membre ar putea sa nu fie multumite de Raportul Comisiei Europene din mai si sa ceara unul aditional, dar nu am informatii concrete la acest moment“, a declarat Boge Reimer, europarlamentar crestin-democrat si vicepresedinte al Comitetului pentru Buget din PE, citat de Deutsche Welle.
Deputatul german a adaugat ca, pentru credibilitatea UE in relatia cu cetatenii europeni, orice stat care adera cu drepturi depline trebuie sa indeplineasca anumite criterii. „Chiar daca România si Bulgaria sunt cuprinse deja in bugetul extins al UE 2007-2014“, a adaugat Reimer. Cu alte cuvinte, daca România nu va da semnale clare ca face tot posibilul pentru a indeparta coruptia la nivel inalt, amânarea aderarii ar putea fi cea mai buna solutie.
Intrebat care ar fi mesajul grupului PPE pentru România, Reimer a raspuns: „Orice s-ar intâmpla dupa publicarea Raportului Comisiei Europene privind progresele României, daca aderarea va fi in 2007 sau 2008 nimeni nu va trebui sa interpreteze un an mai devreme sau mai târziu ca un dezastru“.
De altfel, si presedintele grupului PPE din Parlamentul European, Hans-Gert Pottering, s-a aratat la fel de surprins de modul in care parlamentarii români inteleg sa lupte impotriva coruptiei din sistem. „Stiu ce se intâmpla in Parlamentul României in ultima perioada de timp si mai ales faptul ca anumite proceduri legale au fost respinse“, a spus Pottering. El a atras atentia ca este necesar ca parlamentul sa ia masuri impotriva coruptiei „fiindca este in joc aderarea României“.
Presa, la fel de critica
Dupa comentariile dure publicate zilele trecute de agentiile de presa France Presse si Reuters, legate de refuzul deputatilor români de a autoriza perchezitia unuia dintre ei, ieri a fost rândul presei germane. Frankfurter Allgemeine Zeitung isi informeaza cititorii despre decizia majoritatii deputatilor români de a interzice perchezitionarea casei lui Adrian Nastase, in pofida recomandarii ministrului justitiei, Monica Macovei.
Articolul reda, pe scurt, situatia creata de refuzul Comisiei parlamentare, condusa chiar de Nastase, de a accepta perchezitia. In plus, se consemneaza ca, „la adapostul anonimitatii“, parlamentarii, inclusiv unii din majoritatea guvernamentala formata din PSD, PNL, PC si UDMR, au refuzat sa dea curs cererii Monicai Macovei de a autoriza perchezitia.
Or, conchide ziarul din Frankfurt textual: „Ministrul justitiei, Monica Macovei, ii avertizase pe deputati in dezbaterea care a precedat votului sa nu le creeze cetatenilor impresia ca ei, parlamentarii, se afla deasupra legii. O respingere a cererii de perchezitie ar insemna ca nu combatem coruptia decât daca nu ne afecteaza, subliniase ea“.
Seimul polonez a ratificat Tratatul de aderare
Seimul polonez, Camera inferioara a parlamentului de la Varsovia, a ratificat ieri Tratatul de aderare a României si Bulgariei la UE. Cu 426 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere, Polonia a dat unda verde României si Bulgariei pentru integrarea in UE, relateaza site-ul Novinite. In urmatoarele saptamâni, o dezbatere similara va avea loc si in Senat. Exista insa indicii ca cei 100 de senatori vor avea o pozitie similara cu aceea a colegilor din Camera inferioara. Ultima etapa consta in promulgarea ratificarii de catre seful statului, demers considerat mai mult decât sigur.
Pâna in prezent, procesul de ratificare a Tratatului de aderare a României si Bulgariei a fost incheiat de 13 dintre cele 25 de state membre UE. Potrivit Sofia News Agency, „Bulgaria spera ca toate statele membre sa finalizeze acest proces inainte de prezentarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, asteptat in luna mai, temându-se ca amânarea aderarii tarii la UE ar putea fi provocata de o intârziere a procedurilor de ratificare“. „Daca acest proces nu va fi complet pâna la 31 decembrie 2006, Tratatul de aderare nu intra in vigoare si va trebui renegociat“, aminteste agentia bulgara.
Frattini vine in control
Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a anuntat ca vine luni in România, intr-o vizita oficiala. Potrivit unui comunicat al Delegatiei CE la Bucuresti, Frattini se va intâlni cu seful statului, cu premierul si cu ministrii de justitie si de interne. Frattini, care detine si functia de vicepresedinte al Comisiei Europene, s-a declarat convins ca va avea discutii „fructuoase“ pe teme importante pentru aderarea României la UE, cum sunt reforma justitiei, lupta impotriva crimei organizate, inclusiv a traficului de fiinte umane, si lupta impotriva coruptiei.